Masterclass

Level 1 t/m 6

De basis principes van het schilderen naar de waarneming
met de technieken uit de Renaissance

Heb je er altijd al van gedroomd om te schilderen, maar ben je er nog nooit aan toegekomen? Ben je onzeker of je het wel in je hebt, of wil je juist je techniek verbeteren en doorgroeien als kunstenaar? Schrijf je dan snel in voor mijn masterclass en ontdek hoe je je talent optimaal kunt benutten!

In mijn masterclasses leer ik je stap voor stap de klassieke schildertechnieken van de oude meesters, die je uiteindelijk gaat toepassen in je eigen werk, met kennis van hedendaags realisme. De masterclass bestaat uit 6 levels van elk 7 lesdagen. Deze levels sluiten op elkaar aan. Daarom adviseer ik zowel beginnende als gevorderde kunstenaars om altijd bij level 1 te beginnen. Je gaat dan weer even back to basic, zodat je het traject ingaat met een verscherpte blik en nieuwe inspiratie. Je zult merken dat je daardoor ook meer zelfvertrouwen ontwikkelt en grip krijgt op de structuur van je werkzaamheden

We beginnen de dag met koffie/thee en chocolade, waarna ik je aan de hand van kunstboeken inspireer en kennis meegeef over technieken en achtergronden. Daarna gaan we zelf aan de slag. Tijdens de pauze (van 12.30 uur tot 13.30 uur) zorgt cateraar "De Kokjes" voor een heerlijke gezonde lunch. ’s Middags gaan we weer verder met schilderen. Om 15.45 start de gezamenlijke nabespreking. Op de laatste masterclassdag van ieder level gaan we gezellig met elkaar naborrelen om onze successen te vieren. Partners zijn daarbij van harte welkom.

Samen gaan we gegarandeerd prachtige resultaten boeken!

De verschillende levels:
 1. Level 1: Een gestructureerd stappenplan dat de basis legt voor de verdere levels. Aan bod komen; licht/donker, warm en koud licht begrijpen en schilderen, full colour schilderen, palet opnieuw en waarnemend kijken en dit omzetten naar een studie.*
 2. Level 2: Stilleven-studies, fruit, bloemen of gebak (vrije keuze) en het naschilderen van een schedel ter voorbereiding op het portretschilderen.
 3. Level 3: Kopiëren van (details) van grote meesters om inzicht te krijgen in de opbouw van een meesterwerk en de ontwikkeling van een persoonlijk handschrift. Ook maken we draperiestudies, ter voorbereiding op stofuitdrukking bij modelschilderen.
 4. Level 4: Kopieën van portretten van grote meesters. Aan bod komen: opbouw van een portret (verhoudingen) en verschillende technieken om een portret te schilderen. Denk aan gelaagde opbouw (meerdere lagen die tussendoor drogen) en ‘alla prima’ (nat-in-nat schildertechniek).
 5. Level 5: Portret- en modelschilderen naar de waarneming. Tijdens deze masterclass zal er een naaktmodel poseren.
  NB. Er wordt een toeslag van € 100,- p.p. berekend voor het inhuren van het naaktmodel tijdens de gehele masterclass (7 lesdagen).
 6. Level 6: De mogelijkheid om je eigen ideeën uit te werken en vrij werk te schilderen onder mijn begeleiding.

* Ik doceer in de level 1 Masterclass, de methode die ik van mijn schilderdocent, beeldend kunstenaar Robert Webster, heb geleerd in mijn academietijd.

Twee jaarlijkse expositie
Na het afronden van elk level ontvang je een certificaat van voltooiing, dat tweejaarlijks wordt uitgereikt tijdens de door mij gratis georganiseerde tentoonstelling in de centrale expositiehal van de kersenboomgaard ateliers. Je voltooide werken worden hier geëxposeerd tijdens een feestelijke opening waarbij je met je vrienden en andere geïnteresseerden je passie kunt delen, onder het genot van een lekker hapje en drankje!

Masterclass 2019

Nieuwe data!

Donderdag (10.00 u tot 16.15 u)

Lente: Januari 10 , 24, Februari 7, 21, Maart 7, 21 en 28
Zomer: April 4, 18, Mei 2, 16, 30, Juni 13, 27
Herfst: September 5, 19, Oktober 3, 17, 31, November 14, 28

Vrijdag (14.45 u tot 22.00)

Lente: Januari 11, 25, Februari 8, 22, Maart 8, 22, 29
Zomer: April 5, 19, Mei 3, 17, 31, Juni 14, 28
Herfst: September 6, 20, Oktober 4, 18, November 1, 15, 29

Masterclass 2018 VOLGEBOEKT!

Herfst

donderdag (10.00 - 16.15)
6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november

myrthe

Myrthe Frederix

Professional training & development/social psychologist

"Afgelopen lente heb ik de Masterclass level 1,2 en 3 'realistisch schilderen' bij Iris gevolgd. Buiten het feit dat Iris schildertalent bezit, heeft ze ook het vermogen haar kennis en kunde op een prettige en professionele wijze over te brengen. Ze heeft scherp oog voor ieders kwaliteiten en aanleg, en geeft gerichte feedback waarbij ze altijd uitgaat van het positieve. Hierdoor weet ze mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen en steeds verder te groeien in het creatieve proces. Ze schuwt daarbij niet om zelf het penseel te pakken en te laten zien hoe technieken verbeterd kunnen worden. Het is ongelofelijk om te zien hoe cursisten zich ontwikkelen gedurende de masterclass! Naast het creatieve (hoofd)onderdeel is er overigens ook volop gelegenheid om in de artistieke atmosferen te genieten van een drankje en maaltijd van 'picknick met Asia, die je iedere keer meeneemt op een culinaire rondreis door de wereld. Ik kan iedereen die zich op schildersgebied wil ontplooien ten volste aanraden om dit bij Iris te doen; het is op alle fronten een luxe investering in jezelf!"

ingrid

Ingrid Verhoeff

BienDeco | Voor schilderachtige zaken op servies, muur en meer...

"Iris is een 'Master'. Op haar passievolle, warme en professionele wijze weet zij haar kennis, ervaring en liefde voor de schilderkunst over te brengen bij haar leerlingen en te inspireren. Het leren kijken naar de schoonheid van alles wat er te zien is, werkt verrijkend. Daarnaast besteedt zij veel aandacht aan de geschiedenis van de schilderkunst en de werken van andere meesterschilders. Bovendien geeft zij veel praktische tips voor bijvoorbeeld de opbouw van het pallet en onderhoud van de materialen. Dit tezamen maken haar lessen tot een groot genieten en het ontdekken van de kunstenaar die in je zit! Mooi Iris, ga zo door! En heel veel succes met je prachtige werk."

mary

Mary Stokhof

"Zodra je in het atelier van Iris binnenloop begint het al! Iris geeft mij het gevoel dat ik meer dan welkom ben. Nog nooit geschilderd en op het einde van level 1 heb ik gewoon een ontzettend mooie appel op mijn doekje gezet. Ik wist echt niet dat ik het in me had. Iris heeft bij mij de juiste snaren geraakt! Natuurlijk ga ik de volledige VIP opleiding volgen!"

sun

Sun Van Denbrande

I'm empowering business owners to get their goals done within 1 year or less.

"Ik heb enorm genoten van de masterclass bij Atelier Iris Frederix, door de vriendelijke sfeer, kunst'opvoeding' en heerlijke versnaperingen/lunch, doch de belangrijkste factor was de masterclass zelf. Ik was 100% beginner, en begreep snel hoe ik mijn pallet moest opmaken, kleur mengen en voornamelijk hoe ik moest kijken en dat vertalen naar het doek. Mijn collega-cursisten die allen semi-professional waren heb ik zien en horen groeien (naar eigen zeggen) De technieken die Iris me leerde hebben geholpen bij het maken van mijn eerste schilderijen (kijkers zeggen:"WAUW, je hebt het in je") Ik kijk anders tegen kunst aan en mijn talent. Met hulp van een professional die het ook weet over te dragen, is het eenvoudig. Ik raad de masterclass van harte aan!"

dick

Dick van Barneveld

"Ik ben zelf een liefhebber van portretschilderen. Door de prachtige schilderijen van Iris ben ik gegrepen om mijzelf daarin te verbeteren. Iris is een inspirerende vrouw die haar uiterste best doet het beste in je naar boven te halen. Ik werd bij onze eerste ontmoeting gegrepen door haar persoonlijkheid; Ze maakt prachtige schilderijen en creëert een hele fijne sfeer tijdens de masterclass. Nu door naar het volgende level!"

anneke

Anneke Kuijper-Konijnenberg

"Ik vond de masterclass heel erg leuk, Iris! Een droom is uitgekomen, dank je wel! De eerste stap in jouw atelier gaf meteen een bijzonder gevoel. Dit gevoel is alleen maar sterker geworden tijdens het volgen van de masterclass. De twijfel om aan de masterclass mee te gaan doen, omdat ik nog nooit geschilderd had en dacht dat ik het niet zou kunnen, was snel weg toen je zei dat het juist een goed moment is om het schilderen aan te leren. Iris elke les is heel bijzonder, het verbaasd me elke keer wat er voor moois door iedereen gemaakt word. Ik ga er graag mee door!"

Volg nieuws en foto's van de masterclass op:

Inschrijving en kosten
Zorg dat je je tijdig inschrijft, want er is slechts plaats voor 10 studenten per groep. De masterclass bestaat uit 7 dagen en kost € 775,- incl. 21% btw. Als we gedurende 7 lesdagen een naaktmodel moeten inhuren, komt daar een toeslag bij van € 100,- p.p. (zie level 5). De aanbetaling bedraagt € 77,50.

Een masterclass omvat:

 • 42 lesuren
 • Versnaperingen (gefilterd water, fris, wijn, koffie, thee, chocolade en gezonde snacks).
 • Biologische maaltijd (vegan) met soep en hoofdgerecht verzorgd door 'de kokjes'
 • Gebruik van ezels en daglichtlampen in mijn atelier, exclusief schildersmaterialen.
 • Gebruik van kunstboeken die aanwezig zijn in mijn atelier ter inzage en inspiratie.
 • Gezellige naborrel op de laatste masterclassdag.
 • Twee jaarlijkse expositie

Bij boeking van meerdere levels VIP:

 • 2 x per jaar een dvd-avond
 • 1 x per jaar een museumbezoek onder mijn begeleiding (excl. museumkaartje)

*Graag breng ik jou in mijn lessen naar een zo hoog mogelijk niveau. Dit is het best haalbaar als je het volledige programma doorloopt van alle levels. Maar elk afzonderlijk level heeft ook gegarandeerd resultaat.
Mocht je ervoor kiezen om gelijk meerdere masterclasses te reserveren om zeker te zijn van je plaats, dan bied ik je per twee masterclasses een gratis VIP Masterclassavond aan. We kijken dan met de groep in mijn atelier naar een schilder-dvd.
Als je in één keer reserveert voor drie masterclasses of meer dan mag je daarnaast ook met mij mee op museumbezoek (kosten kaartje niet inbegrepen), waarbij we schilderijen bespreken en analyseren.

Voorwaarden

 • Na je aanbetaling is je reservering definitief en ga je ermee akkoord het volledige bedrag voor aanvang van de masterclass te voldoen.
 • Annuleren is dan niet meer mogelijk in verband met de kleine groep en de daaraan gekoppelde, door mij gemaakte kosten.
 • Betaling in termijnen is eventueel mogelijk in overleg.
Locatie en contact
Atelier Iris Frederix
Emmy van Lokhorststraat 8
3544 HM Utrecht
Mail: irisdivina@yahoo.com
Tel: 06 - 26280884

Aanvullende downloads: