Masterclass

Level 1 t/m 6

De basis principes van het schilderen naar de waarneming
met de technieken uit de Renaissance

Heb je er altijd al van gedroomd om te schilderen, maar ben je er nog nooit aan toegekomen? Ben je onzeker of je het wel in je hebt, of wil je juist je techniek verbeteren en doorgroeien als kunstenaar? Schrijf je dan snel in voor mijn masterclass en ontdek hoe je je talent optimaal kunt benutten!

In mijn masterclasses leer ik je stap voor stap de klassieke schildertechnieken van de oude meesters, die je vervolgens gaat toepassen in je eigen werk, met kennis van hedendaags realisme. De masterclass bestaat uit 6 levels van elk 5 lesdagen. Deze levels sluiten op elkaar aan. Daarom adviseer ik zowel beginnende als gevorderde kunstenaars om altijd bij level 1 te beginnen als je echt de techniek goed onder de knie wilt krijgen. Je gaat dan weer even back to basic, zodat je het traject ingaat met een verscherpte blik en nieuwe inspiratie. Je zult merken dat je daardoor meer grip op de structuur van je werkzaamheden krijgt en daardoor ook meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Het is tevens mogelijk om per level in te stappen of om specifiek aan een bepaalde interesse te werken. Ik kan je structuur bieden waar nodig is, maar wil vooral vanuit jouw eigen wensen en behoeftes kijken naar het meest geschikte lesprogramma. Zowel qua plezier als qua leerdoelen.

Laat me vooral weten waar jouw behoeftes liggen; dan creëren we samen een geschikt programma dat hierop aansluit. Houd er wel rekening mee dat je niet diepgaand olieverfschilderen kunt leren in 1 masterclass. Je kan wél in twee jaar en 6 levels ervan uitgaan dat je echt eigen werk kunt gaan maken en de techniek van meerdere onderwerpen beheerst.

De groepen bestaan meestal uit gemixte niveaus. Ik geef echter op persoonlijk niveau les, dus iedereen krijgt altijd de aandacht die hij/zij verdient. Nieuwe instroom probeer ik wel zoveel mogelijk aan eenzelfde opdracht te laten werken omdat dit het meest leerzaam is op individueel en op groepsniveau.

We beginnen de dag (donderdag om 10.00 uur, vrijdag om 14.00) met koffie/thee en chocolade, waarna ik je aan de hand van kunstboeken inspireer en kennis meegeef over technieken en achtergronden. Daarna gaan we zelf aan de slag. Samen gaan we gegarandeerd prachtige resultaten boeken!

Na afronding van ieder level en/of de gehele masterclass opleiding, krijg je een certificaat van succesvolle voltooiing. Mijn masterclasses zijn CRKBO geregistreerd en dus een officiele onderwijsinstelling. Dit betekend dat je de kosten hiervan zou kunnen terugvragen aan je werkgever of kan aftrekken van je eigen bedrijfskosten als je in de creatieve sector werkt.

De verschillende levels:
 1. Level 1: Een gestructureerd stappenplan dat de basis legt voor de verdere levels. Aan bod komen; licht/donker, warm en koud licht begrijpen en schilderen, full colour schilderen, palet opnieuw en waarnemend kijken en dit omzetten naar een studie.*
 2. Level 2: Stilleven-studies, fruit, bloemen of gebak (vrije keuze) en het naschilderen van een schedel ter voorbereiding op het portretschilderen.
 3. Level 3: Kopiëren van (details) van grote meesters om inzicht te krijgen in de opbouw van een meesterwerk en de ontwikkeling van een persoonlijk handschrift. Ook maken we draperiestudies, ter voorbereiding op stofuitdrukking bij modelschilderen.
 4. Level 4: Kopieën van portretten van grote meesters. Aan bod komen: opbouw van een portret (verhoudingen) en verschillende technieken om een portret te schilderen. Denk aan gelaagde opbouw (meerdere lagen die tussendoor drogen) en ‘alla prima’ (nat-in-nat schildertechniek).
 5. Level 5: Portret- en modelschilderen naar de waarneming. Tijdens deze masterclass zal er een naaktmodel poseren.
  NB. Er wordt een toeslag van € 100,- p.p. berekend voor het inhuren van het naaktmodel tijdens de gehele masterclass (7 lesdagen).
 6. Level 6: De mogelijkheid om je eigen ideeën uit te werken en vrij werk te schilderen onder mijn begeleiding.

De opdrachten kunnen, in overleg, inhoudelijk afwijken van wat hier boven staat beschreven, maar de leerstof en leerdoelen blijven het zelfde.

Nieuwe Masterclass Data 2025!

 

2024 de Masterclasses TIJDELIJKE KORTING T/M EIND SEPTEMBER 2023

Er zijn nog 4 plekjes voor voor de EXTRA Masterclass Dag als je nu een jaar vooruit boekt.

Lente masterclass 2024.

VOLGEBOEKT Donderdag van 10.00 tot 15.30u
Data: 21 maart, 4 en 18 april, 2 en 9 mei.

VOLGEBOEKT Vrijdag van 14.00 tot 19.30u
Data: 22 maart, 5 en 19 april, 3 en 10 mei.

Herfst masterclass 2024     BOEK NU!

VOLGEBOEKT Donderdag van 10.00 tot 15.30u
Data: 12 en 26 september, 10, 24 en 31 oktober.

VOLGEBOEKT Vrijdag van 14.00 tot 19.30u
Data: 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 1 november.

Winter masterclass 2025     BOEK NU!

Donderdag van 10.00 tot 15.30u
Data: 9 en 23 januari, 6 en 20 februari, 6 maart.

Vrijdag van 14.00 tot 19.30u
Data: 10 en 24 januari, 7 en 21 februari, 7 maart.

Lente masterclass 2025     BOEK NU!

Donderdag van 10.00 tot 15.30u
Data: 13 en 27 maart, 10 en 24 april, 8 mei.

Vrijdag van 14.00 tot 19.30u
Data: 14 en 28 maart, 11 en 25 april, 9 mei.

Herfst masterclass 2025     BOEK NU!

Donderdag van 10.00 tot 15.30u
Data: 11 en 25 september, 9, 23 en 30 oktober.

Vrijdag van 14.00 tot 19.30u
Data: 12 en 26 september, 10, 24 en 31 oktober.

Omdat ik les geef in mijn eigen persoonlijke atelier, is de maximale bezetting 15 personen.

Samen kunnen we dan een nóg beter resultaat bereiken.

De masterclass bestaat uit 5 lesuren per dag en een halfuur pauze (25 volle lesuren per masterclass)

In de pauze wordt er geacht zelf je eten mee te nemen.

Maak hieronder een reservering voor één of meerdere van mijn masterclasses.

Rosanna Rodersman

Dank je wel voor de ontzettend fijne les weer vandaag. Je toewijding aan elke student is bewonderenswaardig. Je aanwijzingen en begeleiding helpen mij enorm om het proces van het schilderen te leren begrijpen waarbij ik tegelijkertijd de ruimte maar vooral ook de stimulans van je mag ontvangen om mijn eigen creativiteit te ontwikkelen. Het doet me heel goed!

Wilma Steentjes

Wilma Steentjes

Ik heb genoten van de masterclass. Je kundigheid, positiviteit, oog voor details, begrip, heeft me vleugels gegeven. Onzekerheid was iets wat me lange tijd tegenhield. Je hebt me vertrouwen gegeven.Ik verheug me op de komende masterclasses. Fijne zomer, Wilma.

Stefan Sneeuw

Stefan Sneeuw

Super masterclass: echt een aanrader! Echt knap hoe je met een paar woorden de juiste aanwijzingen geeft. Ik voelde meteen het vertrouwen en maakte direct na je eerste masterclass mega sprongen. Onbetaalbaar. Ik ben je super dankbaar 🙏🏻

Egon

Egon

Iris is een ware en bevlogen vakvrouw en een fantastische coach. Met een scherp oog, concrete tips, leuke oefeningen en een fantastische technische kennis over het schildersvak wist Iris mijn vaardigheid en zelfvertrouwen tijdens het schilderen steeds weer een stap verder te brengen. Ik ben haar oneindig dankbaar voor haar betrokkenheid en motiverende karakter tijdens mijn deelname aan Project Rembrandt!"

Egon de Regt winnaar project rembrandt seizoen 3.

Fenne

‘Wat heb ik genoten van de masterclasses: in jouw atelier en ook de online masterclasses! Ik heb zo veel geleerd in jouw inspirerende omgeving, het was elke keer een ontspannen creatief feestje én op niveau. Heel erg bedankt voor je fijne gerichte begeleiding en lessen: tot gauw in de volgende masterclass! Fenne

Marie Louise

‘Door jouw inspirerende lessen, jouw kunst en kennis, heb ik mijn liefde voor het schilderen herontdekt. Je hebt ons niet alleen het opbouwen van een schilderij geleerd, maar ook de kracht van woorden: je bent zoals je denkt. Dankjewel en graag tot de volgende masterclasses! Marie Louise

Marie Louise

Marie Louise

‘Door jouw inspirerende lessen, jouw kunst en kennis, heb ik mijn liefde voor het schilderen herontdekt. Je hebt ons niet alleen het opbouwen van een schilderij geleerd, maar ook de kracht van woorden: je bent zoals je denkt. Dankjewel en graag tot de volgende masterclasses! Marie Louise

Melda

Melda

‘Lieve Iris, bedankt voor alles wat je me hebt gegeven: je aanmoediging, je aandacht, je advies, je steun en vooral je liefde! Ik voel me ‘groot’ als schilder hierdoor!! Je bent een prachtig lief mens en geweldige schildercoach! Bedankt! Melda, project rembrandt seizoen 2

Abdalla

Abdalla Ajaj

Zonder Iris was Project Rembrandt voor mij nooit het grote succes geworden van finalist, wat het nu geworden is! Ik heb van haar heel erg veel geleerd. Techniek, kleurgebruik, compositie, echt alles en alles! Heel erg leerzaam voor mij. Eigenlijk heb ik de eerste schilderles van mijn leven van Iris gekregen. En ze heeft daarmee mijn leven veranderd. Maar Iris is echt een coach en ze heeft me ook heel veel gesteund met ‘moral support’. Altijd positief en altijd lief: dat gaf me rust en moed. Ik ben Iris heel erg dankbaar en ik ben trots dat zij mijn coach is. Ik hoop dat ik nog lang contact met haar kan hebben.

Finalist Project Rembrandt 2022

Adrie

Adrie De Louwe

Lieve Iris,

Het is elke masterclass weer een genot om les van je te krijgen! Ik geniet van elke minuut. Omdat ik zo langzaam leer 😉 heb ik besloten dat ik tot masterclass 100 bij je ga blijven. Dat is tot 2055 en dan ben ik 89. Dat lukt makkelijk. Je bent een superdocent en ook nog eens hartstikke grappig; ik LEER zoveel van je!

Marjolein

Marjolein Van de Water

‘Lieve Iris,

Ik leer zóveel van je!!! Je hebt echt een vlammetje bij me aangestoken die niet meer uitgaat en alleen maar groter wordt. Zo blij mee!! Jij haalt het plezier voor schilderen gewoon ontzettend in me naar boven. Door de technieken die je me geleerd hebt word ik nu helemaal zen en rustig van schilderen. Ik ben heel onrustig van mezelf maar met deze manier van schilderen voel ik me helemaal in balans. Gek he? Heel erg bedankt! Marjolein, werkende moeder van twee jonge kinderen, masterclass 3 nu’

Nina

"Do you know what I did against covid depression? I booked a lesson by @irisfrederix. In the world where you can hardly plan anything this is possible and it brings you the feeling of control over your life back. 👍

Extremely talented, creative, fluently surfing in classical and modern painting techniques, attentive, caring, responsible, famous, honest, sincere, very feminine and truly beautiful - this is all her, my teacher, the painter Iris Divina Frederix @irisfrederix

During these strange and difficult times she’s the only one who literally returned me to old-and-forever normal and filled me up with inspiration and energy. Thank you so much, Iris!"

Elinor Bakker

"Iris is een ontzettend empathisch docente met positieve instelling. Ze maakt zelf prachtige schilderijen, maar weet ook anderen, ongeacht je niveau, te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Tijdens de masterclasses hangt er een ongedwongen en gezellige sfeer waarbij ook nog eens lekker wordt gegeten. De manier waarop Iris les geeft past zij goed aan op de individuen. Ze geeft iedereen de aandacht die ze nodig hebben en er is genoeg tijd voor vragen. Daarnaast vertelt ze regelmatig wat over kunstenaars die haar inspireren en weet ze de groep daardoor enthousiast te maken voor het vak. Kortom, ik kan Iris als docente en de masterclass zelf van harte aanbevelen aan iedereen die graag beter wil leren schilderen met olieverf."

Mira-Bella Kraaiveld

"Niet alleen is Iris een goede schilderes, ze is ook nog eens ontzettend leuk! Het fijne van een masterclas volgen bij Iris is dat je een totaalpakket krijgt. Je ervaart dat je jezelf een cadeau doet. Niet alleen met de kundige begeleiding tijdens het schilderen, maar ook hoe alles eromheen is verzorgd"

Laura Jirayrovna

"Iris is in één woord geweldig! Ik kan het iedereen aanraden!"

ingrid

Ingrid Verhoeff

BienDeco | Voor schilderachtige zaken op servies, muur en meer...

"Iris is een 'Master'. Op haar passievolle, warme en professionele wijze weet zij haar kennis, ervaring en liefde voor de schilderkunst over te brengen bij haar leerlingen en te inspireren. Het leren kijken naar de schoonheid van alles wat er te zien is, werkt verrijkend. Daarnaast besteedt zij veel aandacht aan de geschiedenis van de schilderkunst en de werken van andere meesterschilders. Bovendien geeft zij veel praktische tips voor bijvoorbeeld de opbouw van het pallet en onderhoud van de materialen. Dit tezamen maken haar lessen tot een groot genieten en het ontdekken van de kunstenaar die in je zit! Mooi Iris, ga zo door! En heel veel succes met je prachtige werk."

mary

Mary Stokhof

"Zodra je in het atelier van Iris binnenloop begint het al! Iris geeft mij het gevoel dat ik meer dan welkom ben. Nog nooit geschilderd en op het einde van level 1 heb ik gewoon een ontzettend mooie appel op mijn doekje gezet. Ik wist echt niet dat ik het in me had. Iris heeft bij mij de juiste snaren geraakt! Natuurlijk ga ik de volledige VIP opleiding volgen!"

sun

Sun Van Denbrande

I'm empowering business owners to get their goals done within 1 year or less.

"Ik heb enorm genoten van de masterclass bij Atelier Iris Frederix, door de vriendelijke sfeer, kunst'opvoeding' en heerlijke versnaperingen/lunch, doch de belangrijkste factor was de masterclass zelf. Ik was 100% beginner, en begreep snel hoe ik mijn pallet moest opmaken, kleur mengen en voornamelijk hoe ik moest kijken en dat vertalen naar het doek. Mijn collega-cursisten die allen semi-professional waren heb ik zien en horen groeien (naar eigen zeggen) De technieken die Iris me leerde hebben geholpen bij het maken van mijn eerste schilderijen (kijkers zeggen:"WAUW, je hebt het in je") Ik kijk anders tegen kunst aan en mijn talent. Met hulp van een professional die het ook weet over te dragen, is het eenvoudig. Ik raad de masterclass van harte aan!"

dick

Dick van Barneveld

"Ik ben zelf een liefhebber van portretschilderen. Door de prachtige schilderijen van Iris ben ik gegrepen om mijzelf daarin te verbeteren. Iris is een inspirerende vrouw die haar uiterste best doet het beste in je naar boven te halen. Ik werd bij onze eerste ontmoeting gegrepen door haar persoonlijkheid; Ze maakt prachtige schilderijen en creëert een hele fijne sfeer tijdens de masterclass. Nu door naar het volgende level!"

anneke

Anneke Kuijper-Konijnenberg

"Ik vond de masterclass heel erg leuk, Iris! Een droom is uitgekomen, dank je wel! De eerste stap in jouw atelier gaf meteen een bijzonder gevoel. Dit gevoel is alleen maar sterker geworden tijdens het volgen van de masterclass. De twijfel om aan de masterclass mee te gaan doen, omdat ik nog nooit geschilderd had en dacht dat ik het niet zou kunnen, was snel weg toen je zei dat het juist een goed moment is om het schilderen aan te leren. Iris elke les is heel bijzonder, het verbaasd me elke keer wat er voor moois door iedereen gemaakt word. Ik ga er graag mee door!"

Volg nieuws en foto's van de masterclass op:

 

Privéles    BOEK NU!

Een Privéles kan vanaf 09:00 ingepland worden, duurt 2,5 uur en is vanaf 2 personen te reserveren, in overleg is pivéles ook mogelijk vanaf 1 persoon mail daarvoor naar naar info@irisfrederix.com.

Privéles via ZOOMHet is ook mogelijk om ZOOM coaching af te nemen.

Locatie
Wil je/jullie een masterclass op locatie? Dat kan ook mits je/jullie zelf voor alle benodigde materialen en benodigdheden zorgt. Neem gerust contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Inschrijving en kosten
Zorg dat je je tijdig inschrijft, want er is slechts plaats voor 15 studenten per groep. De masterclass bestaat uit 5 dagen en kost € 849,-.

Een masterclass omvat:

 • 25 actieve lesuren
 • Versnaperingen (gefilterd water, koffie, thee, chocolade).
 • Gebruik van ezels en daglichtlampen in mijn atelier, exclusief schildersmaterialen.
 • Gebruik van kunstboeken die aanwezig zijn in mijn atelier ter inzage en inspiratie.
 • Op de vrijdag groepen is er een extra assistent aanwezig. Mary Stokhof, een ervaren schilderes en een kundige, hartelijke en warme ondersteuning in de masterclasses.
WhatsApp Image 2024-02-13 at 11.32.57

*Graag breng ik jou in mijn lessen naar een zo hoog mogelijk niveau. Dit is het best haalbaar als je het volledige programma doorloopt van alle levels. Maar elk afzonderlijk level heeft ook gegarandeerd resultaat.

Locatie en contact
Atelier Iris Frederix, Utrecht
Mail: info@irisfrederix.com

In mijn masterclasses houd ik rekening met het beeldrecht van professionele kunstenaars. Schilderijen of foto’s kopiëren van levende kunstenaars zonder hun schriftelijke toestemming daar; werk ik niet aan mee in de masterclass. Dit geld ook voor schilderijen uit mijn online masterclass als deze niet is gekocht. Dank voor het begrip en respect.


Aanvullende downloads:
Mockup penselen

Materialen

Bestel nu direct de materiaallijst voor alle masterclasses.