Masterclass

Level 1 t/m 6

De basis principes van het schilderen naar de waarneming
met de technieken uit de Renaissance

Heb je er altijd al van gedroomd om te schilderen, maar ben je er nog nooit aan toegekomen? Ben je onzeker of je het wel in je hebt, of wil je juist je techniek verbeteren en doorgroeien als kunstenaar? Schrijf je dan snel in voor mijn masterclass en ontdek hoe je je talent optimaal kunt benutten!

In mijn masterclasses leer ik je stap voor stap de klassieke schildertechnieken van de oude meesters, die je vervolgens gaat toepassen in je eigen werk, met kennis van hedendaags realisme. De masterclass bestaat uit 6 levels van elk 7 lesdagen. Deze levels sluiten op elkaar aan. Daarom adviseer ik zowel beginnende als gevorderde kunstenaars om altijd bij level 1 te beginnen als je echt de techniek goed onder de knie wilt krijgen. Je gaat dan weer even back to basic, zodat je het traject ingaat met een verscherpte blik en nieuwe inspiratie. Je zult merken dat je daardoor meer grip op de structuur van je werkzaamheden krijgt en daardoor ook meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

Het is tevens mogelijk om per level in te stappen of om specifiek aan een bepaalde interesse te werken. Ik kan je structuur bieden waar nodig is, maar wil vooral vanuit jouw eigen wensen en behoeftes kijken naar het meest geschikte lesprogramma. Zowel qua plezier als qua leerdoelen.

Laat me vooral weten waar jouw behoeftes liggen; dan creëren we samen een geschikt programma dat hierop aansluit.

De groepen bestaan meestal uit gemixte niveaus. Ik geef echter op persoonlijk niveau les, dus iedereen krijgt altijd de aandacht die hij/zij verdient.

We beginnen de dag (donderdag om 10.00 uur, vrijdag om 15.00) met koffie/thee en chocolade, waarna ik je aan de hand van kunstboeken inspireer en kennis meegeef over technieken en achtergronden. Daarna gaan we zelf aan de slag. Tijdens de pauze (van 12.30 tot 13.30 uur op donderdag en op vrijdag van 17.30 tot 18.30 uur) zorgt cateraar ‘Artisanal Cuisine’ voor een heerlijke biologische vegan lunch. ’s Middags gaan we weer verder met schilderen. Om 15.30 uur start de gezamenlijke nabespreking. Bij de vrijdaggroep start de nabespreking om 20.30 uur, nadat we gezamenlijk opgeruimd hebben. Samen gaan we gegarandeerd prachtige resultaten boeken!

De verschillende levels:
 1. Level 1: Een gestructureerd stappenplan dat de basis legt voor de verdere levels. Aan bod komen; licht/donker, warm en koud licht begrijpen en schilderen, full colour schilderen, palet opnieuw en waarnemend kijken en dit omzetten naar een studie.*
 2. Level 2: Stilleven-studies, fruit, bloemen of gebak (vrije keuze) en het naschilderen van een schedel ter voorbereiding op het portretschilderen.
 3. Level 3: Kopiëren van (details) van grote meesters om inzicht te krijgen in de opbouw van een meesterwerk en de ontwikkeling van een persoonlijk handschrift. Ook maken we draperiestudies, ter voorbereiding op stofuitdrukking bij modelschilderen.
 4. Level 4: Kopieën van portretten van grote meesters. Aan bod komen: opbouw van een portret (verhoudingen) en verschillende technieken om een portret te schilderen. Denk aan gelaagde opbouw (meerdere lagen die tussendoor drogen) en ‘alla prima’ (nat-in-nat schildertechniek).
 5. Level 5: Portret- en modelschilderen naar de waarneming. Tijdens deze masterclass zal er een naaktmodel poseren.
  NB. Er wordt een toeslag van € 100,- p.p. berekend voor het inhuren van het naaktmodel tijdens de gehele masterclass (7 lesdagen).
 6. Level 6: De mogelijkheid om je eigen ideeën uit te werken en vrij werk te schilderen onder mijn begeleiding.

Data 2019 (VOLGEBOEKT)

Donderdag (10.00 u tot 16.15 u)

Lente: januari 10 , 24, februari 7, 21, maart 7, 21 en 28 VOLGEBOEKT
Zomer: april 4, 18, mei 2, 16, 30, juni 13, 27 VOLGEBOEKT
Herfst: september 5, 19, oktober 3, 17, 31, november 14, 28 VOLGEBOEKT

Vrijdag (14.45 u tot 22.00)

Lente: januari 11, 25, februari 8, 22, maart 8, 22, 29 VOLGEBOEKT
Zomer: april 5, 19, mei 3, 17, 31, juni 14, 28 VOLGEBOEKT
Herfst: september 6, 20, oktober 4, 18, november 1, 15, 29 VOLGEBOEKT


Data 2020 (NIEUW)

Lente
Donderdag 10.00 -16.15u
januari 16, 30, februari 20, 27, maart 12, 26, april 2
Vrijdag - 15.00 - 21.00u
januari 17, 31, februari 21, 28, maart 13, 27, april 3

Zomer
Donderdag 10.00 -16.00u
april 6, 30, mei 14, 28, juni 11, 25, juli, 2

Vrijdag 15.00 - 21.00u
april 17, mei 1, 15, 29, juni 12, 26, juli 3

Herfst
Donderdag 10.00 -16.00u
september 10, 24, oktober 8, 22, november 5, 19, 25

Vrijdag 15.00 - 21.00u
september 11, 25, oktober 9, 23, november 6, 20, 26

Elinor Bakker

"Iris is een ontzettend empathisch docente met positieve instelling. Ze maakt zelf prachtige schilderijen, maar weet ook anderen, ongeacht je niveau, te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Tijdens de masterclasses hangt er een ongedwongen en gezellige sfeer waarbij ook nog eens lekker wordt gegeten. De manier waarop Iris les geeft past zij goed aan op de individuen. Ze geeft iedereen de aandacht die ze nodig hebben en er is genoeg tijd voor vragen. Daarnaast vertelt ze regelmatig wat over kunstenaars die haar inspireren en weet ze de groep daardoor enthousiast te maken voor het vak. Kortom, ik kan Iris als docente en de masterclass zelf van harte aanbevelen aan iedereen die graag beter wil leren schilderen met olieverf."

Mira-Bella Kraaiveld

"Niet alleen is Iris een goede schilderes, ze is ook nog eens ontzettend leuk! Het fijne van een masterclas volgen bij Iris is dat je een totaalpakket krijgt. Je ervaart dat je jezelf een cadeau doet. Niet alleen met de kundige begeleiding tijdens het schilderen, maar ook hoe alles eromheen is verzorgd"

Laura Jirayrovna

"Iris is in één woord geweldig! Ik kan het iedereen aanraden!"

Katja Dechering

"Ik heb met heel veel plezier nu al twee keer een Masterclass bij Iris gevolgd en hoop er nog vele meer te gaan doen. De combinatie van ontspannen bezig zijn, nieuwe dingen leren, een hoop gezelligheid, heerlijk eten en geweldige begeleiding van Iris: ik kan het iedereen die ook maar een beetje nieuwsgierig naar schilderen is van harte aanraden!"

ingrid

Ingrid Verhoeff

BienDeco | Voor schilderachtige zaken op servies, muur en meer...

"Iris is een 'Master'. Op haar passievolle, warme en professionele wijze weet zij haar kennis, ervaring en liefde voor de schilderkunst over te brengen bij haar leerlingen en te inspireren. Het leren kijken naar de schoonheid van alles wat er te zien is, werkt verrijkend. Daarnaast besteedt zij veel aandacht aan de geschiedenis van de schilderkunst en de werken van andere meesterschilders. Bovendien geeft zij veel praktische tips voor bijvoorbeeld de opbouw van het pallet en onderhoud van de materialen. Dit tezamen maken haar lessen tot een groot genieten en het ontdekken van de kunstenaar die in je zit! Mooi Iris, ga zo door! En heel veel succes met je prachtige werk."

mary

Mary Stokhof

"Zodra je in het atelier van Iris binnenloop begint het al! Iris geeft mij het gevoel dat ik meer dan welkom ben. Nog nooit geschilderd en op het einde van level 1 heb ik gewoon een ontzettend mooie appel op mijn doekje gezet. Ik wist echt niet dat ik het in me had. Iris heeft bij mij de juiste snaren geraakt! Natuurlijk ga ik de volledige VIP opleiding volgen!"

sun

Sun Van Denbrande

I'm empowering business owners to get their goals done within 1 year or less.

"Ik heb enorm genoten van de masterclass bij Atelier Iris Frederix, door de vriendelijke sfeer, kunst'opvoeding' en heerlijke versnaperingen/lunch, doch de belangrijkste factor was de masterclass zelf. Ik was 100% beginner, en begreep snel hoe ik mijn pallet moest opmaken, kleur mengen en voornamelijk hoe ik moest kijken en dat vertalen naar het doek. Mijn collega-cursisten die allen semi-professional waren heb ik zien en horen groeien (naar eigen zeggen) De technieken die Iris me leerde hebben geholpen bij het maken van mijn eerste schilderijen (kijkers zeggen:"WAUW, je hebt het in je") Ik kijk anders tegen kunst aan en mijn talent. Met hulp van een professional die het ook weet over te dragen, is het eenvoudig. Ik raad de masterclass van harte aan!"

dick

Dick van Barneveld

"Ik ben zelf een liefhebber van portretschilderen. Door de prachtige schilderijen van Iris ben ik gegrepen om mijzelf daarin te verbeteren. Iris is een inspirerende vrouw die haar uiterste best doet het beste in je naar boven te halen. Ik werd bij onze eerste ontmoeting gegrepen door haar persoonlijkheid; Ze maakt prachtige schilderijen en creëert een hele fijne sfeer tijdens de masterclass. Nu door naar het volgende level!"

anneke

Anneke Kuijper-Konijnenberg

"Ik vond de masterclass heel erg leuk, Iris! Een droom is uitgekomen, dank je wel! De eerste stap in jouw atelier gaf meteen een bijzonder gevoel. Dit gevoel is alleen maar sterker geworden tijdens het volgen van de masterclass. De twijfel om aan de masterclass mee te gaan doen, omdat ik nog nooit geschilderd had en dacht dat ik het niet zou kunnen, was snel weg toen je zei dat het juist een goed moment is om het schilderen aan te leren. Iris elke les is heel bijzonder, het verbaasd me elke keer wat er voor moois door iedereen gemaakt word. Ik ga er graag mee door!"

Volg nieuws en foto's van de masterclass op:

Privéles / Coaching/ Skype
Het is ook mogelijk om privélessen te volgen bij mij, zowel via Skype (online) of in mijn atelier. De lessen zijn €150,- per uur.

Locatie
Wil je/jullie een masterclass op locatie? Dat kan ook mits je/jullie zelf voor alle benodigde materialen en benodigdheden zorgt. Neemt U gerust contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Inschrijving en kosten
Zorg dat je je tijdig inschrijft, want er is slechts plaats voor 10 studenten per groep. De masterclass bestaat uit 7 dagen en kost € 775,-. Als we gedurende 7 lesdagen een naaktmodel moeten inhuren, komt daar een toeslag bij van € 100,- p.p. (zie level 5). De aanbetaling bedraagt € 77,50.

Een masterclass omvat:

 • 35 actieve lesuren
 • Versnaperingen (gefilterd water, cocoswater, koffie, thee, chocolade en groente snacks).
 • Biologische maaltijd (vegan) met soep en hoofdgerecht verzorgd door 'Artisana Cuisine'.
 • Gebruik van ezels en daglichtlampen in mijn atelier, exclusief schildersmaterialen.
 • Gebruik van kunstboeken die aanwezig zijn in mijn atelier ter inzage en inspiratie.

Bij boeking van meerdere levels VIP:

 • 1 x per jaar een dvd-avond (boeking van 2 levels vooraf).
 • 1 x per jaar een museumbezoek onder mijn begeleiding (excl. museumkaartje) bij boeking van 3 levels vooraf.

*Graag breng ik jou in mijn lessen naar een zo hoog mogelijk niveau. Dit is het best haalbaar als je het volledige programma doorloopt van alle levels. Maar elk afzonderlijk level heeft ook gegarandeerd resultaat.
Mocht je ervoor kiezen om gelijk meerdere masterclasses te reserveren om zeker te zijn van je plaats, dan bied ik je per twee masterclasses een gratis VIP Masterclassavond aan. We kijken dan met de groep in mijn atelier naar een schilder-dvd.
Als je in één keer reserveert voor drie masterclasses of meer dan mag je daarnaast ook met mij mee op museumbezoek (kosten kaartje niet inbegrepen), waarbij we schilderijen bespreken en analyseren.

Voorwaarden

 • Na je aanbetaling is je reservering definitief en ga je ermee akkoord het volledige bedrag voor aanvang van de masterclass te voldoen.
 • Kostenloos annuleren is dan niet meer mogelijk, in verband met de kleine groep en de daaraan gekoppelde, door mij gemaakte kosten.
 • Betaling in termijnen is eventueel mogelijk in overleg.
Locatie en contact
Atelier Iris Frederix, Utrecht
Mail: irisdivina@yahoo.com


Aanvullende downloads: